TBK Spillage Control verlost een op- en overslagbedrijf van vervuiling

Rondstuiterende materie was lange tijd een doorn in het oog van een groot kolen en ijzererts verwerkend op- en overslagbedrijf. Het zorgde bij een stortpunt voor slijtage, vervuiling en een onderhoudsintensieve manier van werken. TBK Spillage Control bracht door het implementeren van een ImpTek-impactbed, -impactbars, Spill-Ex-afdichtingsblokken en ProTek keramische skirt liners de materie weer in het gareel.

Efficiency en optimalisatie

De ruim 30 meter lange transportband in kwestie bevindt zich onder stortpunten van drie andere transportbanden. Doordat verschillende soorten bulkgoederen op dit punt een haakse bocht moeten maken, en daarbij een aantal meter omlaag vallen, wordt dit punt extra zwaar belast. Gevolg? Bandslijtage en mors- of stofoverlast. TBK Spillage Control wist de vervuiling de das om te doen door een op maat gemaakt stortpunt in combinatie met ImpTek-impactbed en bijbehorende impactbars te installeren.

Daarnaast zorgen geïmplementeerde, duurzame Spill-Ex-afdichtingsblokken voor een efficiënter, minder arbeidsintensief en geoptimaliseerd stortpunt met als kers op de taart de aan de binnenzijde gemonteerde ProTek keramische skirt liners. Deze skirt liner heeft een tweeledige taak, namelijk als primaire afdichting ter bescherming van het Spill-Ex en als slijtplaat ter bescherming van de randen van het stortpunt.

Individueel, snel en eenvoudig

“De naam zegt het eigenlijk al: het impactbed vangt de impact op van het materiaal dat op de transportband wordt gestort. Naast het dempen van de optredende valenergie, voorkomen impactbars dat de band door het zware gewicht inzakt, waardoor er geen opening tussen band en afdichting ontstaat en er geen materiaal kan ontsnappen”, legt Alex Budding, accountmanager bij TBK Spillage Control, uit. Om stortpunten af te dichten en verspilling tegen te gaan, zijn meterslange rubberen afdichtingsstroken meer regel dan uitzondering. Ook het op- en overslagbedrijf maakte eerder gebruik van deze oplossing, maar kampte door het snel en onregelmatig slijtende rubber met vervuiling. Het bedrijf ontkwam er dan ook niet aan om met enige regelmaat een complete rubberen strook te vervangen, ook al betrof de slijtage slechts een klein deel van de afdichtingsstrook. 

Een probleem dat volgens Budding zonder meer getackeld wordt door de innovatieve, modulaire Spill-Ex afdichtingsblokken: “Het zijn losse blokken, die je onafhankelijk van elkaar kunt afstellen en vervangen, waardoor je niet onnodig delen weggooit die nog niet zijn versleten. Daarbij zijn ze stof- en materiaaldicht, eenvoudig af te stellen en dragen ze bij aan het verminderen van de operationele en onderhoudskosten. Het rubber is enorm slijtvast, maar maakt geen groeven in de band. Het elastische rubber zorgt voor een zacht en tegelijkertijd stevig contact met de band.” TBK Spillage Control levert alles uit voorraad, een volgens de accountmanager bewuste keuze om zo frustratie bij de klant en het onnodig stilleggen van het productieproces te voorkomen.

Minder vervuiling

Het moderne op- en overslagbedrijf slaat jaarlijks tientallen miljoenen aan bulkgoederen over, waarvan zo’n 5 miljoen ton over het door TBK Spillage Control aangepakte stortpunt wordt getransporteerd. Toch merkt het bedrijf volgens de woordvoerder op papier nauwelijks iets van het verminderde verlies aan materiaal, dat door toedoen van TBK Spillage Control weer onderdeel is geworden van het productievolume: “Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar het gaat bij ons echt om duizenden tonnen aan materiaal. Het is een continue stroom van materie. Als we een paar honderd kilo verliezen door vervuiling, missen we dat niet eens. Het voordeel zit voor ons meer in de handling: we hoeven nu veel minder rotzooi op te ruimen!” 

‘De investering verdient zichzelf terug’

Volgens de woordvoerder is het bedrijf erg te spreken over de maatwerkoplossing. Van overmatige slijtage, vervuiling en intensief onderhoud is inmiddels geen sprake meer en ook zijn kosten gericht op verdere optimalisatie sinds de implementatie uitgebleven. “Het houdt zich inmiddels al ruim 2,5 jaar goed. Misschien dat we eens in de paar maanden de Spill-Ex-afdichtingsblokken bijstellen, maar dat gaat hartstikke goed! De waarde van deze investering verdient zichzelf terug, door eenvoudiger en minder onderhoud.” Het beheer wordt dan ook niet uitbesteed, wat wederom een positief kostenplaatje met zich meebrengt. 

Het op- en overslagbedrijf is dan ook zeer tevreden over het eindresultaat en de samenwerking: “TBK Spillage Control biedt ruimte om mee te denken en te sparren. Ze hebben kennis van zaken, dat merk je aan alles. De staalconstructie is maatwerk, maar toch is alles in korte tijd bij ons ingebouwd.” Over waar het bedrijf volgens de woordvoerder het meest van onder de indruk is, hoeft hij niet lang na te denken: “De mogelijkheid om een stortpunt te verlengen over een langer stuk van de transportband, dat biedt kansen voor de toekomst!”