Optimale ontstoffingscapaciteit bij verwerker van sojabonen dankzij Dust Control Partners

Een verwerker van sojabonen en raapzaad heeft een aantal overstortpunten van bandtransporteurs voorzien van duurzame spotfilters van Dust Control Partners (DCP). Ondanks de beperkte  inbouwruimte is een optimale ontstoffingscapaciteit gerealiseerd.

Bedrijven erkennen steeds meer het belang van veilige en milieuverantwoorde arbeidsomstandigheden. Overheidsregels en voor- schriften worden strikt nageleefd en de gezondheid van medewerkers staat voorop. Ook verwerkers van stuifgevoelige producten zien nut en noodzaak in van het beheersen en minimaliseren van stofemissies. Zo heeft een verwerker van sojabonen en raapzaad in het Rotterdamse havengebied een aantal overstortpunten van bandtransporteurs voorzien van duurzame ontstoffingsapparatuur van Dust Control Partners (DCP). “In de oude situatie was het eigenlijk niet te doen om zonder adembescherming de ruimte te betreden. Nu wordt het stof bij de bron afgezogen en gaat het direct terug de productstroom in”, zegt Henrik Baas, accountmanager bij DCP.

Het project in de Rotterdamse haven mag met recht uniek worden genoemd. Om de meest optimale afzuiging te realiseren, heeft DCP vier overstortpunten in een zeer beperkte ruimte voorzien van vier op maat gemaakte spotfilters. Zo zijn de toegangsdeuren van de filters aangepast en is gebruik gemaakt van een compact pers- luchtreinigingssysteem. Hierdoor is, ondanks de beperkte ruimte, een optimale ontstoffingscapaciteit gerealiseerd. Een geavanceerde besturingsautomaat, voorzien van Profibus voor monitoring op afstand, zorgt ervoor dat het filter wordt gereinigd, terwijl het in bedrijf is. De weerstand over het systeem blijft tijdens dit proces nagenoeg gelijk.

Geen productverlies

“Als een product van de ene op de andere transportband valt, ontstaat een stofwolk. Men wil echter zo min mogelijk product ver- liezen. Met behulp van een ventilator wordt het stof het filter ingezogen, waar het stof wordt afgescheiden van de luchtstroom”, legt de accountmanager uit. “Bij de reiniging van de filterelementen valt het stof weer terug in de productstroom.”

De duurzame oplossing van DCP zorgt ervoor dat van het afgezogen product praktisch niets verloren gaat. De filters staan  in een Atex 22-zone en zijn daarom zó geconfigureerd dat er geen ontstekingsbronnen kunnen optreden. Dit houdt in dat er bijvoorbeeld geen vonk in de ventilator of een elektrostatische lading op de filterelementen kan ontstaan. Door de toepassing van afblaasdempers is de geluidsproductie minimaal.

Grondige analyse

Dust Control Partners richt zich niet alleen op de installatie en het onderhoud van ei- gen apparatuur, maar inspecteert en onder- houdt op verzoek ook filterinstallaties van andere makelij. Het bedrijf voert daarbij grondige analyses uit, waarbij niet alleen het stoffilter, maar het gehele ontstoffings- systeem onder de loep wordt genomen. De ervaring leert dat in de loop der jaren ex- tra verbindingen aan een van origine goed werkend leidingnet worden toegevoegd. Gevolg? Een niet-optimaal werkende afzuiging. Om zo’n systeem weer naar behoren te laten functioneren, zijn soms kleine aan- passingen al voldoende. Het opknappen van de slecht presterende, oude filters in de Rotterdamse bulkterminal was echter niet meer rendabel.

Betere efficiency

“Op de terminal hebben we veel overstort- punten waar geregeld werkzaamheden plaatsvinden, zoals schoonmaak, inspectie en monstername”, aldus een woordvoerder van de Rotterdamse verwerker. “De matige werking van de oude stoffilters leidde tot niet wenselijke situaties, zoals slechte werkomstandigheden en een verhoogd risico van stofexplosies. Daarnaast wilden we graag de stoffilters van de daken verwijderen en alles inpandig maken. Mocht er doorslag zijn van een gescheurd filterdoek, is er niet direct een emissie naar de omgeving. Bovendien staan de filters inpandig minder bloot aan verwering door de zilte zeelucht. Dat betekent een langere levensduur. Het onderhoud is daarbij makkelijker én veiliger geworden, aangezien monteurs het dak niet meer op moeten. Een ander winstpunt is de verbetering van de efficiëntie van de afzuiging, omdat we direct bij de bron afzuigen.”

Specialistisch maatwerk

DCP levert specialistisch maatwerk, waarbij men het volledige traject van engineering tot en met inbedrijfname voor haar rekening neemt. DCP is onderdeel van de TBK Group en kan daardoor verschillende disciplines binnen de groep met elkaar combineren. “Denk bijvoorbeeld aan band afdichtingen, stuurrollen, bandschrapers en industriële zeven”, zegt Henrik Baas. “Hierdoor kunnen we in veel situaties een totaaloplossing bieden. We zijn geen logge, grote organisatie, waar klanten hun complete ontstoffingsinstallaties uit een brochure kunnen kiezen. Onze brede vakkennis van de handling van stortgoed, in combinatie met een open dialoog met de klant, geeft dat wij hem net iets extra’s kunnen bieden.”