Ontstoffingsproject bij glasfabriek Vidrala Santos Barosa

Om de verspilling van grondstoffen in de aanvoer naar glasproductie te voorkomen, schakelde de Portugese glasfabriek Vidrala Santos Barosa de hulp in van TBK Group. Tijdens een bezoek aan de fabriek afgelopen april is de technische inventarisatie uitgevoerd en zijn de eerste stappen genomen om het ontstoffingsproject te realiseren.  

De ruim 130 jaar oude glasfabriek is in 2017 overgenomen door het Spaanse concern Vidrala. Dit concern bezit meerdere glasfabrieken in onder andere Spanje, Portugal en Italië. In de fabriek, waar traditie en modernisatie samensmelten, worden jaarlijks zo’n 425 miljoen glazen flessen voor bier en wijn geproduceerd.

Preventie verspilling

Glas is een product dat bestaat uit diverse, nauwkeurig samengevoegde grondstoffen, die op zeer hoge temperaturen worden verwerkt. “De transportbanden vormen het hart voor de aanvoer van grondstoffen, bestemd voor de glasproductie in de fabriek”, vertelt Micha Bermentloo, exportmanager bij TBK Group. Na het storten van de grondstoffen op de transportbanden wordt er door verstoffing een verlies van tien procent gemeten. Om een oplossing te vinden voor deze verspilling bezocht Bermentloo samen met technisch projectmanager bij TBK Group Rob Bakker en Eduard Sánchez van IC Iberconveyor, TBK-dealer voor Spanje en Portugal, de glasfabriek om een volledig technische inventarisatie uit te voeren. “We wilden een goed beeld krijgen van de huidige situatie van de transportbanden om zo mogelijke verbeteringen te kunnen adviseren met betrekking tot stofbeheersing, stofafzuiging en luchtfiltratie en het plaatsen van bandschrapersystemen.”

Toegevoegde waarde

Aan de hand van de opgedane en verkregen informatie zijn technische tekeningen aangereikt, inclusief een volledig plan van aanpak met verbeteringen. “Voor ons als leverancier is dit een erg leuk project om te mogen doen. We worden actief betrokken en kunnen sturing geven aan de technische tekeningen en oplossingen”, aldus Bermentloo. “De samenwerking met Santos Barosa Vidros verloopt heel goed. We zijn gastvrij ontvangen, worden goed begeleid en krijgen de juiste informatie aangeleverd. Men reageert vanuit de glasfabriek enthousiast op de voorgestelde verbeteringsplannen en ziet er absoluut de meerwaarde van in.”

Meer weten over ontstoffing?

Heeft u na het lezen van dit artikel nog vragen en/of wilt u meer weten over het voorkomen van grondstoffenverspilling? Micha Bermentloo denkt ook graag met u mee voor een passende oplossing. Hij is te bereiken via het emailadres mbermentloo@tbkgroup.com of via het telefoonnummer 0318 – 74 57 40.