‘Het magazijn van de TBK Group is mijn toko!’

Magazijnbeheerder Jan ter Haar (59) richtte het (toen nog nieuwe) magazijn van de TBK Group in Renswoude geheel eigenhandig in. Hij leerde iedere vezel van ieder product kennen, zorgde voor ordelijkheid en overzicht in ‘zijn toko’ en was getuige van een snelle, voortvarende groei van de TBK Group. Inmiddels ziet hij het magazijn uit zijn jasje groeien en maakt hij zich op voor een volgende fase.

“Voor de richting die we nu als TBK Group opgaan, wordt het magazijn te klein. Vooral de vraag naar CenTrax-stuurrollen neemt toe. In het begin leverden we alleen binnen Europa, maar nu gaat CenTrax de hele wereld over. Je ziet het bedrijf groeien en dat komt echt door de inzet van álle medewerkers”, vertelt Ter Haar trots. Overigens verwacht hij eenzelfde groei voor het door TBK Group doorontwikkelde en opnieuw gepatenteerde Spill-ex-afdichtingssysteem, waarvan de marktintroductie later dit jaar gepland staat.

Verantwoordelijkheidsgevoel

Zijn verantwoordelijkheidsgevoel groeide mee met het bedrijf. Zo probeert de magazijnmedewerker de beschikbare ruimte nóg efficiënter in te richten, volgde hij tal van cursussen op het gebied van veiligheid en is hij de beroerdste niet om in de auto te springen, als monteurs op locatie spullen tekort komen. “Het magazijn is mijn toko! Ik mag geen fouten maken, want onze producten gaan de hele wereld over. En verkeerde leveringen kosten nu eenmaal geld.”

Tekst gaat verder onder foto

Jan ter Haar 1

Luisterend oor

Lange tijd zette hij als enige magazijnbeheerder een extra tandje bij om alle orders voor TBK Spillage Control, Dust Control Partners en IFE Bulk Benelux tijdig de deur uit te krijgen. Maar ook harde werkers als Ter Haar komen op den duur handen tekort om een magazijn ter grootte van een voetbalveld ordelijk en overzichtelijk te houden. Naast ook nog eens invulling geven aan dagelijks werkzaamheden als orderpicking en het laden en lossen van vrachtauto’s. Zijn uiteindelijke roep om een extra paar handen kreeg tot zijn genoegen zonder slag of stoot gehoor. “TBK is een fijne, sociale werkgever. Ze hebben een luisterend oor en zoeken naar een oplossing voor dingen die je aangeeft”, aldus de magazijnbeheerder, die binnenkort dankbaar ‘zijn toko’ deelt met een nieuwe collega.

Sleutelen en snoeken

Ter Haar nadert de respectabele leeftijd van 60 jaar en gaat vanaf dat moment een dag in de week minder werken. Al had hij dat zelf liever anders gezien: “Had ik geen lichamelijke klachten gehad, was ik tot aan mijn pensioen vijf dagen in de week blijven werken. Ik snipper ook bijna nooit.” Over wat hij met die extra vrije tijd gaat doen, hoeft de harde werker niet lang na te denken: “Motorrijden en sleutelen aan mijn Harley’s! Ik heb twee Harley Davidson’s, ik had er zelfs drie, maar eentje heb ik laatst verkocht. En lekker snoeken en karpervissen met mijn zoon. Gewoon rustig zitten en verder niks. Als je een karper vangt is het goed en als je die niet vangt, is het ook goed.”