DCP Benelux ontstoffing en stofzuiging bij Euroma

‘Ontwerp Euroma ontstoffingsinstallatie’

De nieuwe fabriek van kruiden- en specerijenleverancier Euroma in Zwolle is efficiënt, schoon en biedt werknemers een veilige en gezonde omgeving. Debet hieraan zijn vier ontstoffingsinstallaties en een centraal stofzuigsysteem, ontworpen en gebouwd door DCP Benelux.

Koninklijke Euroma BV heeft de afgelopen drie jaar de productie en verpakking van droge kruiden, specerijen, soepen en sauzen geconcentreerd in Zwolle en daarmee afscheid genomen van de locaties Puttershoek en Utrecht. De nieuwe state-of-the-art productiefaciliteit heeft een oppervlak van circa vijf voetbalvelden en een opslagmagazijn met een hoogte van 27 meter. De nieuwe fabriek stelt het bedrijf niet alleen in staat om efficiënter te werken, maar ook de komende jaren het productievolume te verdrievoudigen.

DCP Dust Control Partners

Kenmerkend voor de productie- en verpakkingsafdelingen is de schone, stofvrije werkomgeving en het aangename klimaat. Dit is mede te danken aan de inzet van DCP Dust Control Partners, onderdeel van de TBK Group. DCP ontwierp en installeerde vier ontstoffingsinstallatie en één centraal stofzuigsysteem.

De ontstoffingsinstallaties worden ingezet op de verpakkingsafdelingen, zodat

bij het afvullen van de droge producten geen stofemissies naar de omgeving kunnen optreden. De automatisch werkende systemen waarborgen hiermee een gezonde en veilige omgeving. Men hoeft de werkvloer minder vaak schoon te maken. Bovendien voorkomt een stofvrije omgeving overmatige slijtage van het machinepark, waardoor ook de onderhoudskosten afnemen.

Nieuw project

DCP en Euroma zijn al zo’n acht jaar goede bekenden van elkaar, nog uit de tijd dat het hoofdkantoor van Euroma was gevestigd in Wapenveld. “Destijds hebben we daar al ontstoffingsinstallaties gebouwd”, zegt Leo Zwemmer, accountmanager bij DCP. “We zijn blijven samenwerken en werden in 2018 betrokken bij de plannen voor de nieuwe fabriek. Het idee was eerst om apparatuur ook vanuit Wapenveld te verhuizen naar Zwolle. Maar toen duidelijk werd dat de vestiging in Wapenveld langer open zou blijven, is ervoor gekozen om in Zwolle een compleet nieuw ontstoffingsproject te realiseren.”

Ontstoffingsinstallaties

In samenwerking met Euroma ontwikkelde DCP een plan voor vier ontstoffingsinstallaties voor de diverse verpakkingsmachines. Daarbij is ingespeeld op de verschillende soorten producten én verpakkingen. Zo worden poeders gravimetrisch afgevuld in zakjes, potjes en emmers. Op de plaats waar het product in de verpakking komt, is steeds een nauwkeurig ontworpen afzuiging voorzien. Het afgezogen stof wordt in een doekfilter afgevangen. Van rest-emissies is niet of nauwelijks sprake.

“De down-time van de ontstoffingsinstallaties bij Euroma is minimaal dankzij een ingenieus filterwisselsysteem. Dat maakt periodiek onderhoud mogelijk terwijl de afzuiging in bedrijf blijft. Hiervoor maken we gebruik van een PLC-besturing die de keuze van de filters controleert.”

Atex-gecertificeerd

Het hart van de ontstoffingsinstallaties bevindt zich in de technische ruimte van de fabriek. Vanwege de beperkte mogelijkheden in en naar de technische ruimte, zijn de filterkasten in compacte onderdelen aangeleverd en in de technische ruimte opgebouwd. Gezien de explosieve aard van sommige producten zijn de filterkasten voorzien van onder meer vlam loze drukontlastingen en speciale terugslagkleppen. Hierbij is uitgegaan van de risico-inventarisatie die DCP heeft opgesteld. Bij een onverhoopte explosie blijft de veiligheid van mens en omgeving gewaarborgd.

Centraal stofzuigsysteem

DCP heeft bij Euroma ook een centraal stofzuigsysteem gerealiseerd. Dit maakt het mogelijk om alle productielijnen en de werkvloer goed schoon te houden. Op diverse punten zijn zogeheten ‘luchtstopcontacten’ geplaatst, waar een operator een stofzuigslang op kan aansluiten. Dankzij de uitgekiende locaties van de luchtstopcontacten zijn alle plaatsen goed bereikbaar. Afhankelijk van de werkzaamheden kunnen operators op de slangen verschillende typen mondstukken plaatsen.

Uitdagend project

Berry de Wilde, projectengineer bij DCP, tekende voor de engineering van het Euroma-project. “De realisatie van het leidingentracé voor alle afzuigpunten is uitgevoerd tijdens de opbouw van de productielijnen. Die lijnen gingen gefaseerd in bedrijf en moesten tijdig worden voorzien van de juiste filtersystemen. We konden daarbij lopende het proces nog zaken aanpassen. Dat maakte de technische en logistieke uitvoering een uitdaging, maar leverde wel een doeltreffend resultaat op.”

Maatwerk

Leo Zwemmer: “We leveren geen standaardproduct, maar pasklare oplossingen. Het ontwerp van een ontstoffingsinstallatie hangt vooral af van de aard van het stof. Soms gaat het om een droog poeder, maar het kan ook kleverig zijn, explosief of schadelijk voor de gezondheid. Ook de hoeveelheid af te vangen stof speelt een rol. Dat vraagt steeds om een specifieke, duurzaam systeem. Dat betekent dat we inspelen op de beschikbare ruimte met de best mogelijke systemen voor een gegeven toepassing. Ons sterke punt is de combinatie van topkwaliteit producten en de vakkennis en ervaring van onze medewerkers. Maatwerk is norm.”