‘Ik ben trots op mezelf, dat ik kan bijdragen aan de Nederlandse economie’

Het leven lacht Rateb Adas (36) weer toe: een goede job als project engineer bij TBK Group, de mogelijkheid om binnen alle bedrijven van de organisatie zijn technische vaardigheden verder te ontwikkelen en het hebben van een warm, veilig thuis. De in 2017 uit Syrië gevluchte Adas is sinds 2019 in Nederland, statushouder en hoopt hier een rustig, stabiel leven op te bouwen. “Ik ben trots op mezelf, dat ik als gekwalificeerd mechanical engineer kan bijdragen aan de Nederlandse economie!”

Sinds Adas drie maanden geleden in dienst trad bij TBK Group kan hij zijn geluk niet op. Hij krijgt alle ruimte om zijn vertrouwd vakgebied weer uit te oefenen, leert nieuwe dingen, verbetert zijn vaardigheden en is trots deel uit te maken van een innovatief, inspirerend en gezellig team. “Werkzaamheden van een engineer zijn wereldwijd gelijk. Men gebruikt dezelfde standaarden en programma’s, wat dat betreft is er eigenlijk niks veranderd. Maar de werkomgeving en bedrijfscultuur zijn anders dan ik gewend ben, veel fijner. Zo zijn er heel veel meetings, waar informatie wordt gedeeld en de status van verschillende projecten wordt besproken. Ook is het contact tussen werkgever en werknemer informeel, wat communicatie stukken aangenamer maakt en het nodigt ook uit om vrijelijk je mening te delen”, constateert de kersverse aanwinst van de organisatie.

Tekst gaat verder onder de foto

DSC01963

Gekwalificeerd vakman

De procesindustrie zit te springen om kundige, geschoolde engineers. Statushouders hebben dezelfde rechten en plichten op de Nederlandse arbeidsmarkt, dus waarom zou je dan geen beroep doen op erkende, gekwalificeerde vakmensen, zoals Adas? Precies de gedachte van Wijnand van de Vendel van TBK Group: “Rateb’s cv liet een mooi trackrecord zien met tal van vaardigheden en dat triggerde ons om hem uit te nodigen. Tijdens het gesprek bleek het ook nog eens een leuke no-nonsense kerel te zijn!”

De enthousiaste, intelligente en zeer gedreven Syriër is na een inwerkperiode onlangs begonnen aan zijn eerste project voor Dust Control Partners (DCP): “In mijn werkzaamheden is nu een balans ontstaan tussen theorie en praktijk. Naast spannend, vind ik het ook erg interessant om samen met het team aan de slag te gaan. Ik zie hooggekwalificeerde collega’s innovatieve dingen ontwikkelen, probeer met hulp van mijn collega’s technieken onder controle te krijgen en ga nu ook mee op locatie om geïmplementeerde machines te bekijken.”

Bewonderenswaardig

Uit alles blijkt dat Adas zijn jarenlange studie aan de Universiteit van Damascus niet zomaar verloren wil laten gaan. Hij volgde aan de grootste en oudste universiteit in Syrië de opleiding Mechanical Engineering, pikte ook nog even de Master Industrial Engineering mee, ging vervolgens aan de slag als promovendus, maar nam halverwege zijn promotietraject het besluit om uit het door oorlog getergde land te vluchten. Vastberaden controle te houden over zijn leven, stroopte hij vrijwel direct na aankomst in het azc in Ter Apel zijn mouwen op en maakte kennis met een voor hem tot dan toe onbekend fenomeen: vrijwilligerswerk. Zo ging hij op het terrein van het azc aan de slag als leraar en stelde zich beschikbaar als tolk. “Werken als vrijwilliger hielp mij bij het leren van de Nederlandse taal. Ik volg nog steeds twee avonden in de week een cursus Nederlands, maar merk dat de dagelijkse spreektaal toch anders is dan wat ik op school leer”, zegt Adas bewonderenswaardig in bijna vlekkeloos Nederlands. Om nog beter aansluiting te vinden op de Nederlandse arbeidsmarkt, volgde de leergierige project engineer daarnaast ook nog de post hbo-opleiding Engineering aan Zuyd Hogeschool in Heerlen.

Huisje, boompje, beestje

Op de vraag of de mechanical engineer ooit (tijdelijk) terugkeert naar een hopelijk van oorlog bevrijd Syrië om te helpen met de wederopbouw, volgt een lange stilte. “Hier is geen eenvoudig antwoord op. Als je jarenlang hard hebt gestudeerd, een leven hebt opgebouwd en dat alles wordt in één keer vernietigd … het is complex”, aldus Adas, die nu vooral de focus wil leggen op het aloude huisje, boompje, beestje en een mooie, inspirerende toekomst bij TBK Group.

DSC01960